Hello Budapest, Hello World, this is Raissa!

Hello World! This Raissa calling from Madagascar! King Julian is currently busy by making another silly movie with the penguins but whatever...


Budapest, magyar nyelvre görgess lejjebb!


Again, helllo and welcome from Diego Suarez, from the northern point if Mada. Yes, we just call Madagsacar, our island Mada. First of all I want to thank you all of you who support our little and growing Tsara Project Foundation. I am so blessed that i was the local tour guide of Peter and Stella and most of all that that we made a wondeful friendship! - LOVE YOU ALL BABES!!! I am responsible for the local affairs here in Madagascar in the foundation. -

Mi a helyi DIANA, avagy a helyi oktatási hivatal vezetőivel. (Us with the directors of DIANA, the local education office)

With Stella and Peter we decided that I am going to share some exciting info about our life in Diego. Hope this is going to be interesting for you! Trust me, Madagascar is not just about lemurs and cameleons!


Andranomagnitry is a small village around 20 km south of Diego Suarez (Madagascar's fifth largest town), this village has almost 2000 habitants mostly from the “Antadroy” tribe originally from south of Madagascar. In the villages, the majority of the population live on agriculture (rice, cassava leaves, sweet potatoes…) and farming (zebu,goat,sheep...).

Andranomagnitry

The male members go out to work while the ladies sit at home and complete the household tasks such as cleaning and cooking. Children get ready and head to the schools located nearby. The male members are mostly involved in farming and other agricultural activities. They either have their own farms or work for the landlords who hire them.


Farmers work hard in the farms. Many of them go home for lunch and others have their lunch under the shade of a mango tree. Harvest time is certainly the busiest time of the year, people get up very early in the morning, they cheerfully go to their fields.


People in villages are very social. They value and respect each other. They visit one another quite often and celebrate all traditional ceremonies together like:


Famadiana: This traditional event, known as the turning of the bones,start in June in Madagascar.The bodies of recently-passed family members and ancestors are taken from the crypt and re-dressed.


If one boy is not circumcised in Madagascar, he will not

be a true man. This custom usually takes place from June to September. It’s a family celebration. Zebus are usually sacrificed. There’s a lot of eating and drinking: we sing and dance. After the operation, the guest offer toys or money to the boy.


The infrastructure of the villages are quite poor. Thee is no electricity and only few collectif taps are available to provide drinkable water.the village does not have any market so every Saturday people walk for few hours or take a bush taxi to the next village to cell what the grow and buy daily

needs before to turn back home.


Lack of education,many villages do not have any schools or encompass only primary schools so peo

ple hesitate to send their children to towns and cities to seek education andthat is the reason why most people in villagers remain uneducated.


The village life is considered stress-free compared to the city life, it has its set of disadvantages. Many villagers these days are shifting to cities to look better jobs and raise their standard of living.Sziasztok, és üdv Madagszkárról! Raissa vagyok, s gondoltam itt az ideje, hogy én is köszönjek nektek! Először is köszönet mindenkinek, aki támogatja a Tsara Project Alapítvány munkáját. Nagyon boldog vagyok, hogy tavaly én lehetettem Peter és Stella idegenvezetője, s annak is, hogy szoros barátságot köthettem velük! - Imádlak benneteket :))))- Közösen hoztuk létre a Tsara Project Alapítványt, én vagyok, aki a helyi ügyekért felelős itt az országomban, és aki hivatalosan kapcsolatot tart a hivatalokkal.Arra gondoltam, hogy hetente egy kis beszámolót írok nektek arról, milyen is az élet nálunk, s különösen azon a településen, ahol a Tsara első óvodája működik….


Andranomagnitry egy nagyon picike település körülbelül 20 km-re Diego Suarez városától, ami az országom ötödik legnagyobb városa. A faluban körülbelül kétezren laknak, többségük az Antadroy törzs tagjai, akik eredetileg Madagaszkár deli területéről származnak. A falu szó itt nálunk egy érdekes kifejezés, sokkal inkább egy “nagy családot” jelent, melyet a lenti képen jól láthattok. Ez a drónfotó az ovink megnyitásakor készült. Láthatjátok, hogy a falvakban nincs bolt, orvos és közigazgatási intézmény sem. Szerencsére iskolánk már van. Áram nincs a településen, néhány családnak azonban már van egy napkollektora, amivel este lámpát tudnak gyújtani.


Szinte a teljes falu mezőgazdaságból él. Rizst, cassava levelet (mely a malagaszi konyha egyik fő eleme, akárcsak nálunk a paprika – szerk. ), és édesburgonyát termesztenek, valamint kecskéket, birkákat és zebukat tartanak. A zebu egy madagaszkári szarvasmarha, cask kisebb és vékonyabb európai társainál. Az embereknek nincs más munkájuk ezen a környéken. A férfiak és fiúk reggelente kimennek a földrekre dolgozni, az asszonyok pedig a ház körüli teendőket látják el. Nem minden család olyan szerencsés, hogy saját földje, vagy állatai legyenek. Ők a környék “földesurainak” birtokain dolgoznak napbérért, mely javarészt élelmiszer.


A falu közössége roppant összetartó. Ismerik, és tisztelik egymást. Az asszonyok szinte naponta látogatják egymást, és gyakran a helyi ceremóniákat, szokásokat is együtt ünneplik. Többek között ilyen a Famadiana, mely június egyik legfontosabb ünnepe. A szó szerinti fordításban a csontok megfordítását jelenti. A közelben elhunyt családtagok maradványait a hozzátartozók kiveszik a sírból, és átöltöztetik új ruhába.


Hasonlóan fontos ünnep a fiúk körülmetélése. Amíg egy fiú nem esik át a szertartáson, addig nem válhat igazi férfivá. A családoknál ez nagy ünnepnek számít, s jellemzően egy zebut fel is áldoznak e jeles alkalommal. Sokat esznek, énekelnek, táncolnak, és persze fogy a helyi rum! A szertartás után minden meghívott családtag játékot vagy ajándékot adományoz az ünnepeltnek.


Ahogy korábban már említettem, a falu infrastruktúrája elég szegényes. Nincs áram, és a bádogházakban víz sincs. A kormány által a mi falunkban már van néhány kút a lakosoknak, így szerencsére nálunk ivóvízhiány nincs.


Mivel az emberek maguknak termelik meg a szükséges élelmiszereket, így ha némi pénzre, vagy olyan élelmiszerre van szükségük, amit nem tudnak megtermelni, akkor szombatonként a legközelebbi piacra kell elgyalogolniuk, legtöbb esetben akár több órát is. Kevesen tudják megfizetni a bush taxikat (lásd a képen). Itt elcserélik vagy megveszik a mindenapi szükségleteiket mielőtt elindulnának újra haza.A legtöbb faluban vagy egyáltalán nincs, vagy csak alsó tagozatig van iskola, így a legtöbb szülő nem is akarja, és nem is tudja a gyermekeit a legközelebbi településre küldeni tanulni. Így sajnos a falvakban felnövő nemzedék oktatás nélkül nől fel, és nem tud kitörni a mezőgazdaság kemény kerekéből.


Remélem élveztétek az első beszámolómat, jövő héten újabb érdekes témákkal térek vissza hozzátok. Remélem, sikerül egy kicsit közelebb hoznom a világomat hozzátok, és így jobban megértitek, miért is vagyunk mi itt Észak-Madagaszkáron hálásak Stella és Péter munkájának. Addig is, ha bármi kérdésetek lenne, szívesen válaszolok nektek, ne kíméljetek! 😊 s

Ha pedig támogatni szeretnétek alapítványunk munkáját, azt a honlapunkon gyorsan, és biztonságosan megtehetitek! Higyjétek el, hogy akár 1000 Ft adomány már óriási segítség számunkra, ha közösen összefogunk! TSARAPROJECT.ORG