Mi is az az école de maternelle, vagyis az óvoda a francia rendszerben?

Többször kérdeztétek tőlünk, hogy mi is lényegében az első projektünk, az "école de maternelle" felépítése. Néha mi is suliként, néha óvodaként hivatkozunk rá. Valójában mindkét kifejezés igaz a mi szemszögünkből nézve. Először is a lényeg, hogy Madagaszkár francia gyarmat volt, így mind a mai napig a francia oktatási rendszert használják.


A jelenlegi ovi a faluban....

Szorosan kötődve a magyar rendszerhez nevezhetnénk óvodának is, de itt azért már egy picit többről van szó. A gyerekek egész nap itt tartózkodnak már 3 éves kortól. Délelőtt képességfejlesztő óráik vannak, délben hazamennek ebédelni. Sajnos étkezés nincs a madagaszkári falusi iskolákban, így azok a gyerekek, akik messzebb laknak (van aki egy órát sétál az iskoláig reggelente), ők nem esznek. :(


Délután folytatódnak az órák, melynek mindennapos része a testmozgás. Amire a gyerekek elérik az elemi iskola első osztályát természetes, hogy alap dolgokat már megtanultak: ilyen a húszig tudó számolás, összeadás, betűk felismerése, és a saját nevük leírása... Maga a tantermek is lényegében sokkal inkább hasonlítanak egy rendes alsó osztályos tanteremre, semmint egy ovira... Ha legközelebb kint leszünk, mutatunk majd nektek videókat is a francia rendszerű oviról. Addig is itt egy édes-cuki-muki videó a mi kis kölykeinkről: