Oh Diego, Diego!

Olyan sokat posztolunk már arról, hogy iskolát építünk valahol, gyerekeken szeretnénk segíteni, pénzt gyűjtünk, utazunk, látunk, és ámulunk, de lehet hogy mindeddig nem sikerült benneteket közelebb hoznunk ahhoz a világhoz, mely minket az elmúlt hónapokban annyira megragadott.


Ahogy azt már sokan tudjátok, Stellával egy szervezett nyaraláson voltunk tavaly Madagaszkáron. Kicsi a világ, vagy talán szerencsénk is volt, de képzeljétek, pont az az utazási iroda fog a magyar Anima Travellel egy közös utat szervezni Madagaszkárra, akiknek a szolgáltatását mi is igénybe vettük! Arról, nem is beszélve, hogy az Anima Travel minket választott, hogy támogassa munkánkat Afrikában. Nagyon nagyon boldogok vagyunk, hogy idén novemberben egy magyar turista csapat is meg fog minket látogatni Diegoban!


Antsirirana, avagy Diego Suarez Madagaszkár északi részén fekszik, valamivel több, mint 100.000 lakossal. Meglepő lehet a Diego Suarez név, hisz Madagaszkár mindig is a francia történelemmel kapcsolódott össze. Diogo Suares egy portugál utazó volt a 16. században, aki Antsirirana hatalmas, nagy hajók fogadásra képes öblét felfedezte. Innét ered a város ma is használt neve. Függetlenül attól, hogy Diego természetes öble a térség egyik legnagyobb öble, sajnos a mai napig nem sikerült lehetőségeit kiaknáznia annak köszönhetően, hogy alig van használható út a sziget belseje felé (és ez a sziget majdnem HATSZOROSA Magyarország területének!). Antsirirana mégis szerencsés helyzetben van, hisz a lakóknak van (igaz, ha nem is mindig) ivóvíz és áram. Van bolt, szórákozási lehetőség, munka azonban sajnos elég kevés.... Azonban amint elhagyjuk a város területét, minden megváltozik. A városi életet a nomád, egyszerű életre berendezkedett földművelő közösségek váltják fel....és itt jön el a Tsara Project ideje....Mai cikkünkben egy picit eltávolodunk az alapítványunk munkájától, s inkább szeretnék az élet szebb oldalát bemutatni a Föld eme pontján. Azokat a szépségeket, amelyeket ide látogatva megcsodálhattok. Nem kérdés, hogy szebbnél szebb természeti és kultúrális kalandokban vehettek részt, ha Madagszkárt választjátok következő nyaralásotok helyszínéül! Íme néhány hely, melyet mi is meglátogattunk Diego Suarez környékén.


Smaragd-tenger - Stella álma, Peti rémálma


Először is hihetetlen, hogy mennyire gyönyörű a Smaragd-tenger öble az Indiai-óceánban. Arra sincs szó, hogy milyen odáig eljutni. :) Egy biztos: ha félsz hullámoktól, és a lélekvesztő csónakoktól, akkor maradj inkább a szárazföldön! Számos halász kínál kirándulás erre a mesés vidékre. Fél órás "hajókázás" után, elhagyva az öblöt, hirtelen egy más világba kerülsz. Az óceán hullámai lenyugszanak, a színek elkezdenek kivilágosni, s a háttérben valami csilligó, világos fényesség tűnik fel a hátlatáron. Ekkor már tudod, hogy lassan megérkezel egy mesevilágba. Az öböl vize meleg, a türkiz legszebb színeiben csillog. A színparádét csak a kicsiny szigetek, és az azokon található pálma oázisok szakítják meg. Csónakunk egy kicsin szigeten köt ki, ahol hófehér homokos part, grillezett halak, friss saláta, és krisztálytiszta víz fogad. Ki ne szeretne így eltölteni egy napot?:)


Diego Suarez

Antsirirana városa a legtöbb turista szemében inkább egy kiindulópont, és kevésbé egy desztináció. De, ha igazán szeretnéd megismerni a helyi, malagaszi emberek életét, mindenképpen töltsetek el 1-2 napot a városban. A helyiek kedvesek, barátságosak, garantáltan jól fogjátok magatok érezni! Nevezetességekről nehéz Diego tekintetében beszélni! Idegenvezetőként számomra maga az egész "óváros" egy felfedezetlen aranybánya. Az omladozó épületekről nem szólnak az utikönyvek, az utcák "csak" utcák, a gyarmati paloták pedig csak raktárak. Bizonyára mindez néhány évtizeden belül teljesen meg fog változni, és abban a házban, ahol ma folyik a rum, és helyi élőzenére ropod egész éjszaka, holnapután már egy világörökségi helyszín lesz. Érdekes Diego története, hisz függetlenül attól, hogy Madagaszkár korábban már visszanyerte függetlenségét, Diego Suarezben egészen 1973-ig állomásoztak a francia katonák, erős nyomot hagyva a város képében.

Tipp: kóstold meg a helyi ízeket, igyál sok rumot, és mosolyogj! Az élet szép, még Afrikában is!


A Három-öböl partja

Egy egész napos rumozás után jól fog esni másnap egy kis tengerparti pihenés! Nem egy, nem kettő, hanem számtalan strand közül választhattok! Mi ma "A 3 Öböl" partszakaszt ajánljuk nektek. Diego nyugati oldalán három festői öböl található: a dűnék öble, a galambok öble, és a Sakalava-öböl. A három öböl eszméletlen természeti képződmény! Krisztálytiszta, érintetlen tengerpartok. Tökéletes selfie hely! Könnyen eltudsz egy napot itt tölteni teljes nyugalomban! Arról nem is beszélve, hogy útközben megállhattok egy pihenőre a Diego-öböl szájánál álló világítótoronynál, mely mind a mai napig segíti a hajózók útját. Nem könnyű e partokat meglátogatni, hiszen szinte teljesen el vannak vágva a külvilágtól, de mindenképpen ajánljuk, ha az ország e tájékán járok. Útközben áthaladtok a korábbi francia katonai létesítményeken is, melyet mind a mai napig katonák őriznek, s meglepő módon, útdíjat szednek. Az öblök között, a szűk, homokos utakon haladva pedig a bambusznádasok között a második világháború ottfelejtett ágyúi, és építményei kísérik utadat. És ez itt nem egy múzeum, ez maga a történelem. Kevés hely van a világon, ahol szabad kézzel megérintheted a múlt egy értékes darabját.


Legközelebb folytatjuk, amikor is elindulunk a makik és kaméleonok földjére, nemzeti parkokba, ahol még internet is sincs, és a méltán híres vörös tsyngik világába.